A magyar borkultúra

A magyar borkultúra

Bizonyára mindenki tudja, hogy milyen fontos szerepet játszik a bor a magyarságban. Már a himnuszban is esik szó a borról: „Tokaj szőlővesszein nektárt csepegtettél…”. A magyar bor a magyar történelem során számos jelentős eseménynél jelen volt, valamint szorosan hozzátartozik Magyarország nemzeti arculatához.            

Magyarország Európa tradicionális bortermelő országai közé tartozik. A bortermelésnek hála Magyarországnak megbecsült helye van Európában. A magyarok mindig is „tisztán”, víz nélkül itták a bort. A bor 70 – 80%-a víz, tehát nincs szükség további hígításra, valamint a víz csupán elrontja a jó bort. Ha meg nem jó a bor, nem kell meginni – vallják a magyarok. Ha pedig valaki üdítőre vágyik, fogyasszon rosét vagy reduktív fehérborokat.            

A borvidékeken számos bormúzeum őrzi a szőlő és a borkultúra tárgyi és írásos emlékeit, szőlőfajtákat, jelentős pincészeteket, valamint olyan borokat, amelyek már nincsenek forgalomban. A magyar borok egyik legfőbb erénye, hogy változatosak: Magyarország azon kevés országok közé tartozik, ahol a hagyományos borok széles skálája megtalálható – a fehérboroktól kezdve a testes vörösborokon át egészen a természetes édes borokig minden megtalálható.              

Természetesen nem csak a borok változatosak, hanem a szőlőfajták is. A termesztést illetően magyar és a nemzeti szőlők széles skálája megtalálható az ország területén. A szőlőhegyi turizmus, valamint a bor külföldi és belföldi forgalmazása rengeteg embernek, gazdának, s az ő családjuknak nyújt megélhetési lehetőséget.            

A 20. század során végbemenet természetkorszerűsítés hatására némely hagyományos természeti és borászati hagyomány teljesen eltűnt a borvidékekről, azonban ezekről skanzenekben, múzeumokban lelhetőek fel információk, szóval az érdeklődőknek adott a lehetőség, ahol történelmi szempontból minden szükségeset megtudhatnak az egykori borkészítési folyamatról.            

Száz szónak is egy a vége, a magyar nemzet mindig boros nemzet volt, a kiváló borok jellemezték és jellemzik is Magyarországot. Ugyan néhány borkészítési folyamat megváltozott, a lényeg ugyanaz maradt.