
A tokaji aszú, vagy
röviden csupán aszú a leghíresebb tokaji bor, amelyet a Tokaji borvidéken
állítanak elő. Évszázados technológia használatával készül, a borkészítési
eljárás különleges. Mielőtt folytatnánk elemzésünket, térjünk ki arra, mi is az
aszú. A szabályozás alapján határvonalat kell húznunk a 2013 november előtti és
utáni időszak között, ugyanis ekkor döntött úgy a tokaji hegyközség, hogy
módosítja az aszúkészítés szabályzatát.
Az aszúkészítés
szabályzatainakmódosításával az
egyes aszú típusok megszűntek, állíthatjuk, hogy hosszabb távon kizárólag a
tokaji aszú név marad meg. A szabályozás a borok magas minőségét hivatott
támogatni, ami az aszú prémium jellegét is minősíti.
Ha már a prémium
jellegnél tartunk, megemlítenénk, hogy a tokaji aszú nem csak Magyarországon,
hanem világszerte kiemelkedő édes bornak számít, sőt, a világ minden táján a
legjobb borok közé sorolják. Ez az a magyar borfajta, amelyet mindenhol
ismernek, amely világhírű. A tokaji aszú azon kevés magyar borok egyike,
amelyet a külföld is ismer. És vajon miért nem lehet a világ bármely pontján
aszút készíteni? A válasz nagyon egyszerű.
Az aszúkészítés
szempontjából kifejezetten fontos, hogy az adott szőlőfajta, amelyből aszút
szeretnénk készíteni, hajlamos legyen az aszúsodásra. Ezen felül a mikroklíma
is nagyon fontos, mivel az aszúsodás nem jöhet létre bármilyen mikroklímában.
A mikroklímát
illetően tudni kell, hogy a zárt Tokaj-hegyaljai borvidék klímája az egész
világon egyedülálló – hosszú, napsütéses nyár, meleg, párás ősz viszonylag
hűvös éjszakákkal. Tökéletes kombináció az aszúsodási folyamathoz: a párás
napos őszi időben a bogyók vékony héja megrepedezik, a szőlőszemekben lévő víz
elpárolog, a fürtökön megjelenik a Botrytis cinerea nemes penész. Minden
tökéletes.
A szőlőfajtákat illetően fontos tudni, hogy szerencsére Tokaj-Hegyalja szőlőfajtáira igazán jellemző az aszúsodás. Leginkább a furmint, azonban a hárslevelű fajtából is igazán kiváló aszúbor készíthető.
A bor alkoholtartalma 10% körüli. Egy olyan édes borról beszélünk, amely saját kategóriájában verhetetlen. Aki csak teheti, kóstolja meg ezt a csodát!