A tokaji aszú – a leghíresebb tokai bor

Tokaj Aszú - nejslavnější tokajské víno

A tokaji aszú, vagy röviden csupán aszú a leghíresebb tokaji bor, amelyet a Tokaji borvidéken állítanak elő. Évszázados technológia használatával készül, a borkészítési eljárás különleges. Mielőtt folytatnánk elemzésünket, térjünk ki arra, mi is az aszú. A szabályozás alapján határvonalat kell húznunk a 2013 november előtti és utáni időszak között, ugyanis ekkor döntött úgy a tokaji hegyközség, hogy módosítja az aszúkészítés szabályzatát.
           

Az aszúkészítés szabályzatainakmódosításával az egyes aszú típusok megszűntek, állíthatjuk, hogy hosszabb távon kizárólag a tokaji aszú név marad meg. A szabályozás a borok magas minőségét hivatott támogatni, ami az aszú prémium jellegét is minősíti.
           

Ha már a prémium jellegnél tartunk, megemlítenénk, hogy a tokaji aszú nem csak Magyarországon, hanem világszerte kiemelkedő édes bornak számít, sőt, a világ minden táján a legjobb borok közé sorolják. Ez az a magyar borfajta, amelyet mindenhol ismernek, amely világhírű. A tokaji aszú azon kevés magyar borok egyike, amelyet a külföld is ismer. És vajon miért nem lehet a világ bármely pontján aszút készíteni? A válasz nagyon egyszerű.
           

Az aszúkészítés szempontjából kifejezetten fontos, hogy az adott szőlőfajta, amelyből aszút szeretnénk készíteni, hajlamos legyen az aszúsodásra. Ezen felül a mikroklíma is nagyon fontos, mivel az aszúsodás nem jöhet létre bármilyen mikroklímában.
           

A mikroklímát illetően tudni kell, hogy a zárt Tokaj-hegyaljai borvidék klímája az egész világon egyedülálló – hosszú, napsütéses nyár, meleg, párás ősz viszonylag hűvös éjszakákkal. Tökéletes kombináció az aszúsodási folyamathoz: a párás napos őszi időben a bogyók vékony héja megrepedezik, a szőlőszemekben lévő víz elpárolog, a fürtökön megjelenik a Botrytis cinerea nemes penész. Minden tökéletes.
           

A szőlőfajtákat illetően fontos tudni, hogy szerencsére Tokaj-Hegyalja szőlőfajtáira igazán jellemző az aszúsodás. Leginkább a furmint, azonban a hárslevelű fajtából is igazán kiváló aszúbor készíthető.
           

A bor alkoholtartalma 10% körüli. Egy olyan édes borról beszélünk, amely saját kategóriájában verhetetlen. Aki csak teheti, kóstolja meg ezt a csodát!