Egri bikavér, az egyik legismertebb vörösbor

Egri bikavér, az egyik legismertebb vörösbor

Ha össze kéne kapcsolnunk Eger táját a borokkal, biztosan mindenkinek az Egri bikavér az első gondolata. Ez nem is csoda, hiszen ez a régió legismertebb bora. Azonban nem csak a régió, hanem egész Magyarország egyik legismertebb vörösbora is.
           

Az Egri bikavér az Egri borvidéken termelt többféle kékszőlőfajtából készülő cuvée, amelyet meghatározása szerint egyik szőlőfajta borának karaktere sem dominálhat. A bor készítése 130 – 150 éves múltra tekinthet vissza, azonban az évek során a készítési folyamat részben megváltozott. A bor karaktere és összetétele is megváltozott.
           

A modern Egri bikavér összetételét illetően tudni kell, hogy az ajánlott szőlőfajták legalább három szőlőfajta borának háziasítása szükséges, egy fajta legfeljebb 50%-os arányt képviselhet, azonban minden fajta legalább 5%-ban kell, hogy jelen legyen. A javasolt fajták például a kékfrankos, a kadarka, a cabernet sauvignon, a merlot, a bíborkadarka és egyebek.
           

A modern Egri bikavér nagy testtel, közepes-magas csersav- és alkoholtartalommal, szép savakkal rendelkező, karakteres, fűszeres és gyümölcsös aromatikájú, az egri borvidék klímája és viszonyai által meghatározott vörösbor. Egy védett eredetű minőségi borról van szó, amely készítésének módja szabályozott és ellenőrzött, manapság már hungarikumként tekintünk a borra.
           

A jól, szabályosan elkészített valódi modern bikavér színe a gránátvörös színmélységtől a mély rubin színárnyalatig terjed, jó savgerinccel, közepes-magas tannintartalommal, aromáját illetően pedig fűszerekre, fekete és piros bogyós gyümölcsökre emlékeztet, tanninhangsúly nélküli. Az érlelés íze és a friss gyümölcsaromák egyaránt jellemzik a bort. Alkoholtartalmát illetően közepes-magas osztályba sorolnánk, jellegzetesen 13 – 15 %-ról van szó.
            A bor ételek mellé is kiváló. Fogyasztása általában vadhúsból vagy marhahúsból készült fűszeres ételekhez ajánlott, nehezebb ételeknek is kiváló kísérője lehet. 15-18 °C hőmérsékleten ajánlott fogyasztani.