Magyarország legszebb borvidékei

Magyarország legszebb borvidékei

Mi is az a borvidék? Egy olyan összefüggő szőlőültetvény, amely több szomszédos település közigazgatási területére terjednek ki. Ezek a területek azonos, némely esetben sajátos éghajlati, talajtani és domborzati adottságokkal rendelkeznek. A szőlőtermesztés és a borkészítés is hagyományos, ellenőrzött módszerrel történik, az egyes vidékeken más-más típusú szőlőt termesztenek, valamint különböző borokat készítenek különböző módszerekkel.            

A Badacsonyi borvidék az egyik legrégebbi és legismertebb történelmi borvidék. A Balatont észak-nyugaton övező vulkanikus hegyvonulatoknak a tó óriási víztükrére néző napsütötte déli lejtőin terül el. Egyedi talaj-összetételű és mikroklímájú területről van szó, amelyen minőségű fehérborszőlő-fajtákat, olaszrizlinget, kéknyelűt, szürkebarátot készítenek, valamint ezeknek a fajtáknak köszönhetően váltak ismertté.            

Az Egri borvidék egy olyan nevezetes és történelmi borvidék, amely Magyarország északi területein helyezkedik el. Ezek a területek viszonylag száraz éghajlatúak, vulkanikus alapkőzetre rakódottak, mészben szegények, barna erdőtalajúak. Ugyan vörös- és fehérborok is készülnek ezen a borvidéken, mégis a vörösborról várt híressé: a világszerte ismert Egri bikavérről. A kékszőlő fajták közül a kékfrankos, a kékoportó, a cabernet franc, a cabernet sauvignon és egyebek találhatóak meg a területen, míg a fehérek közül a leányka, a hárslevelű, az olaszrizling és társaik jelentősebbek.            

Megemlítenénk még a Tokaj-hegyaljai borvidéket, amely az ország északkeleti határvidékén, a Zempléni-hegység változatos felszínű tájain elhelyezkedő világszerte ismert történelmi borvidék. A borvidék szőlőinek legtöbbje a hegyvonulat erősen napsütötte déli, az északról jövő hideg légáramlásoktól védett, enyhe lejtésű területein fekszik. A talaj összetétele változatos, úgynevezett „nyirok” talaj található itt, amely ugyan nehezen megmunkálható, mégis kiváló hatással bír a szőlőtermelésre. Olyan típusú szőlők termeszthetőek ezen a területen, mint a furmint, a hárslevelű, a sárgamuskotály, a zéta, a kövérszőlő és a kabar.

Ugyan Magyarország számos borvidékkel büszkélkedhet, sajnos nincs lehetőségünk az összeset részletesen elemezni. Nagyon szép és kiváló termésű területekről van szó, amelyeket mindenkinek érdemes meglátogatni, aki csak teheti. És ha már arra járnak, kóstolják meg a terület jellegzetes borait, biztosan megéri.